Zobozdravnik

ZOBOZDRAVNIK (ZOBOZDRAVNICA)

Zobozdravnik je usposobljen za prepoznavanje in zdravljenje bolezenskih sprememb zob, dlesni, ustne sluznice, ustne votline in jezika.

Zobozdravnik med študijem dobi znanje o normalnem in bolezenskem stanju celotnega človekovega telesa in njegovega delovanja. Predvsem pa natančneje spozna področje glave. Pri diagnostiki bolezenskih sprememb si poleg lastnih čutil pogosto pomaga z rentgenskim slikanjem. Zobozdravnik opravlja sistematske preglede zob, premazuje in zdravi zobe otrok in mladostnikov. Odstranjuje zobni kamen in dele zob, ki so okvarjeni zaradi zobne gnilobe.
Izdela plombe in odstranjuje obolele zobne živce.

Zobozdravnik za svoje delo potrebuje posebne aparate, opremo in uporablja veliko različnih materialov. Svojega dela ne more opravljati brez zobozdravniškega stola z vrtalnimi nastavki, nastavka za zrak in vodo, ultrazvočnega čistilca zobnega kamna, ultravijolične lučke in mešalca plomb

Poklic je psihofizično zahteven in naporen. Zobozdravnik mora imeti dober vid, lahko uporablja tudi korekcijska očala ali leče. Dobro mora ločiti svetle barve na posamezne odtenke.

Delo zobozdravnika zahteva dobro razvite ročne spretnosti, izredno natančnost in doslednost, občutek za estetiko in prostorsko razporeditev. Dobre komunikacijske sposobnosti mu omogočajo uspešno sodelovanje z zobno asistentko in zobnim tehnikom in mu olajšajo delo z nervoznimi pacienti.

Vir: Miselni vzorec je lastni vir avtorja spletne strani, narejen na spletni strani GoConqr.

Slike kuharja, policista in učitelja so pridobljene s spletne strani Pexels.