Zdravnik

ZDRAVNIK (ZDRAVNICA)

Zdravnik je strokovnjak, ki prepoznava bolezenska stanja pri ljudeh in jih zdravi. Zdravniki so lahko splošni ali specializirani za določeno področje.

Medtem ko so še pred petdesetimi leti uporabljali le slušalke za srce in pljuča, lopatke za pregled žrela, kladivca za reflekse, enostavne rentgenske aparate in preproste laboratorijske pripomočke za pregled telesnih tekočin, se danes v medicini uporablja množica dragih in visoko specializiranih elektronskih aparatur.

Cilj zdravnikovega dela je ohranitev zdravja pri zdravi populaciji in čim boljša povrnitev v prvotno stanje po boleznih in poškodbah.

Za pridobitev strokovne usposobljenosti mora kandidat po srednji šoli, najbolje gimnaziji, končati medicinsko fakulteto (6 let) in dveletno pripravništvo, tako da je zdravnik usposobljen za samostojno delo šele osem let po maturi.

Poklic zdravnika je psihofizično zahteven in naporen. Zahteva dober vid, lahko s korekcijo- očali, sluh in dobro telesno vzdržljivost.

Zdravnik je samostojna osebnost s smislom za povezovanje velikega števila informacij in samostojno odločanje. Potrebuje dobro komunikativnost, prilagodljivost, potrpežljivost in vzdržljivost.

Vir: Miselni vzorec je lastni vir avtorja spletne strani, narejen na spletni strani GoConqr.

Slike kuharja, policista in učitelja so pridobljene s spletne strani Pexels.

Vir: Video posnetek je pridobljen s spletne strani YouTube.