Kuhar

KUHAR (KUHARICA)

Kuhar dela v kuhinji, kjer pripravlja jedi. Njegovo delo obsega tudi naročanje in prevzemanje živil, čiščenja živil in posode, sodelovanje z drugimi kuharji v kuhinji, sestavo jedilnika ipd.

Zaposlen je lahko v restavraciji, menzi, šoli, vrtcu …

Kuhar uporablja različne vire energije, kot so elektrika, plin ali para ter tehnične in mehanske naprave. Uporablja kuhalno, namizno servirno in transportno posodo, pribor in kuhinjsko orodje: stroje za mehansko obdelavo, univerzalni stroj s priključki, lupilnik za gomoljasto zelenjavo, čebulo; stroj za pranje zelenjave, stroje za mletje mesa, sekljanje, rezanje in žaganje, stroje za stepanje in ožemanje, stroje za obdelavo in oblikovanje testa; termične naprave, štedilnik, kotle za kuhanje, prekucne ponve, pečico za meso in slaščice, cvrtnik, žar in raženj, parne konvekcijske peči in kuhalne avtomate, grelne pulte, pomivalne naprave. Poleg tega pa še hladilne naprave in stroj za sladoled.

Kuhar mora dobro razlikovati barve, vonje in okuse ter imeti spretne roke in prste. Vzdržuje red, čistočo in osebno urejenost. Ima tudi smisel za estetiko, čut za organizacijo dela in pravilno časovno razporeditev.

Kuhar je odgovoren, iznajdljiv, ustvarjalen in ima smisel za delo z ljudmi. Pri delu je zbran, miren in ima dober pregled nad tem, kakšna hrana je za posamezne prilike najbolj primerna, zdrava in okusna. Pri ravnanju z živili mora biti gospodaren.

Vir: Miselni vzorec je lastni vir avtorja spletne strani, narejen na spletni strani GoConqr.

Slike kuharja, policista in učitelja so pridobljene s spletne strani Pexels.

Vir: Video posnetek je pridobljen s spletne strani YouTube.