Frizer

FRIZER (FRIZERKA)

Frizer striže, barva in neguje lase, oblikuje pričeske, brije in oblikuje brado ter brke. Dela v frizerskem salonu. S strankami se mora najprej posvetiti o želenih storitvah.

Dela frizerja so raznolika: od striženja, oblikovanja pričesk, brad in brkov, britja, barvanja las, trepalnic, obrvi in brkov, do negovanja las in lasišča. Ko stranka stopi v salon, se frizer z njo posvetuje o želeni storitvi. Delo navadno začne z umivanjem las in lasišča. Frizer ne neguje le las in lasišča, marveč tudi roke in nohte, opravlja masažo lasišča, obraza, vratu, dekolteja in rok. Pričesko oblikuje s striženjem, navijanjem, spenjanjem, oblikuje jo s sušilcem in krtačo ter drugimi frizerskimi aparati in pripomočki

Pri svojem delu uporablja široko paleto najrazličnejših pripomočkov in orodij iz različnih materialov: glavnike, česalne krtače, britve in brivnike, škarje in strojčke za striženje las in dlak, navijalce za kodranje, čopiče za miljenje in nanašanje kemikalij, razpršilnike, toaletne vode, lake, šampone, utrjevalce in barvila. Ne more tudi brez umivalnikov, umivalnih pultov, stenskih in ročnih ogledal, raznih sušilnikov, brisač in prtičev.

Za opravljanje poklica je potrebna srednja poklicna izobrazba. Za delo je treba poznati osnove kemije, higieno, varovanje okolja, komuniciranje, psihologijo in računovodstvo.
Delo frizerja zahteva dobre telesne spretnosti. Opravlja se pretežno stoje, s pripogibanjem, obračanjem in poseganjem. Poleg ostrega vida ima frizer visoko razvite spretnosti rok in prstov. Zelo dobro razlikuje barve in odtenke. Biti mora iznajdljiv, samostojen in imeti smisel za organizacijo dela. Vešč je komuniciranja s strankami.
Frizer mora biti zelo takten pri delu z ljudmi in spreten pri opravljanju frizerske storitve. Biti mora komunikativen in imeti smisel za lepoto in tudi za umetnost. Predanost delu in nenehno izpopolnjevanje, izobraževanje in uveljavljanje novih spoznanj v praksi je pot k uspešnosti v poklicu.

Vir: Miselni vzorec je lastni vir avtorja spletne strani, narejen na spletni strani GoConqr.

Slike kuharja, policista in učitelja so pridobljene s spletne strani Pexels.